A Ferihegyi repülőtérre vezető út fejlesztése

A Ferihegyi repülőtérre vezető út fejlesztése

A Galvani út vonalában épülő Duna-híd és a hozzá csatlakozó úthálózat a belváros tehermentesítését szolgálja. A cél az, hogy a dél-pesti és dél-budai területek között anélkül lehessen közlekedni, hogy az egyik sugárirányú úton be kelljen jönni a Rákóczi hídig, a másikon meg ki kelljen autózni onnan. A Rákóczi híd így át tud venni forgalmat a Petőfi hídtól, és a többi belvárosi átkelőtől. Mindehhez logikusan az szükséges, hogy a hídhoz kapcsolódó úthálózat összekösse ezeket a sugárirányú utakat, köztük a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, amely egyben a 4-es főút és az egyre bővülő M4-es autóút fővárosi bevezetője is.

A sokak által repülőtéri gyorsforgalminak nevezett út felújítására és bővítésére már megjelent a tervezési közbeszerzés. Az előkészítés megkezdésével egy régóta esedékes fejlesztés indul meg. A beruházásról még 2018 végén döntött a Kormány. A lehetséges műszaki változatok részleteit a Budapest Fejlesztési Központ és a NIF Zrt. vizsgálta. A részletes továbbtervezésre javasolt opciót 2020 februárjában a Kormány és a Főváros közös döntéshozó testülete, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, valamint azóta az érintett kerületek (X., XVIII., XIX.) is egyhangúan támogatták.

Az út rendbetétele messze nem csak a repülőtér közúti elérhetőségéről szól, egyben nagyszabású városfejlesztés is, hisz a beruházásnak köszönhetően javulhat teljes dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok is. A tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése és a közlekedésbiztonság jelentős javítása.

A Ferihegyi repülőtérre vezető, csaknem 80 éve épült út állapota leromlott, összességében lehangoló képet mutat a Budapestre érkezők számára. A jelenlegi megoldás elavult, a középen elválasztott, 2×1 sávos „csatorna” és a két szélén szervizútszerűen futó Gyömrői út már régóta nem felel meg az elvárásoknak és zavarérzékenysége bármilyen baleset esetén évtizedek óta okoz fejfájást a repülőtérre tartó utasoknak és a környéken élőknek.

A munka a Határ úti metróállomás vonalától a főváros határáig terjed. A felújítás során egy egységes, egybenyitott 2×2 sávos út épül, a kereszteződések kapacitása növekszik, a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételei javulnak. Az útpályát összenyitjuk az út teljes hosszában, a ma elvárt funkciókat biztosító, egységes, végig legalább 2×2 sávos, többszintű vasúti és közúti keresztezéseken áthaladó főút tervezése a feladat. Az összes aluljáró és felüljáró 2×1-ről 2×2 sávosra bővül. A jelenlegi helyzettel szemben a forgalom minden irányban igénybe vehetné a mai Gyömrői út pályáját is.

Az Üllői úti leágazásnál, a gyorsforgalmi út belső végén, a Határ út és Kőbánya-Kispest metróállomások között marad a 2×1 sávos kialakítás, hiszen nem cél, hogy a mostaninál nagyobb forgalom érje el a belvárost. A Gyömrői út elágazása és Kőbánya-Kispest között az út ugyan 2 sávosra bővülne, de az új sávot csak a metróvégállomásra tartó BKK-buszok és a taxik használhatják majd.

A beruházás részeként megindul a tervezése a Galvani hídról érkező úthálózat folytatásának is – ezen hálózati elem csak akkor nyeri el valódi értelmét, ha az FKT idén év végéig az ezen a honlapon bemutatott verziók közül az 1-4. változatok bármelyikét választja. Ez esetben a Kőér utcán át folytatódhat az új körút Kőbánya felé, mivel a most közbeszerzésbe adott tervezési feladat része a Kőér utca – Gyömrői út – Vaspálya utca kereszteződésben lévő szintbeni vasúti átjáró helyett különszintű közúti aluljáró tervezése. Ezáltal a gyorsforgalmi út felől a Gyömrői út – Kőér utca útvonalon nyílna új kapcsolat a Galvani híd felé. Ha az FKT az 5-6. változat mellett dönt, vagy a körút Gubacsi úton túli folytatásának nyomvonaláról a felek nem tudnak megállapodni, várhatóan ez a Kőér utcai hálózati elem sem tud értelmesen megépülni.

A tervezésben több további különszintű közút-vasút csomópont tervezése is szerepel: az Üllői út városhatárnál lévő végcsomópontja is különszintűvé alakulna. A projektben meg kell tervezni egy esetleges harmadik különszintű átvezetést is a vasúton, ez a felüljáró a Lakatos út – Hangár utca között létesülne, és a vasút mellett a reptéri utat is áthidalná, kapcsolatot teremtve az ezen a szakaszon jelenleg egymástól elszigetelt két kerületrész között. A Csévéző utcai csomópont felüljárója irányonként egy-egy új sávval bővül. Szintén tervezői feladat Szemeretelep keresztirányú kapcsolatának javítása a vasúton és az úton át.

A terveket úgy kell elkészíteni, hogy a fejlesztés ne növelje a belváros közúti terhelését. A beruházás során kiemelt szempont a közlekedésbiztonság javítása, a felújított, kibővített úton a balesetek számának csökkentése. A Gyömrői út mentén új kerékpáros főútvonal tervezése is a feladat része.

A közbeszerzési eljárásban a tervek szerint 2020. november végéig várja a NIF az ajánlatokat, az építési engedéllyel bíró kiviteli tervek 2022-re készülhetnek el, ez után születhet döntés a kivitelezésről. Az előkészítő munkákat a NIF a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben, Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyelete mellett látja el.