Milyen változatokról mondhatok véleményt?

Milyen változatokról mondhatok véleményt?

A 2020. február 27-én hozott 11/2020-02-27/FKT határozatában a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 6 nyomvonal vizsgálatát írta elő. Ezek közül négy műszaki változat esetén az út a Gubacsi úti csomópontot elhagyva a Határ út irányába kanyarodik, és így éri el az Üllői utat. Két műszaki változat esetén az út a Gubacsi úti csomópontot elhagyva a Ferencvárosi rendezőpályaudvart keresztezi, majd az Ecseri úton keresztül éri el az Üllői utat.

Nyomvonal változatok

A műszaki alternatívák és hatásvizsgálatok részletesen az alábbi változatokra készültek el: 

V1 – Kiserdőn át, részben fedetten

Ebben a műszaki változatban a tervezett út a Kiserdő szélén, egy nem túl mély kéregalagútban vezet, amelynek részben nyitott, részben zárt szakaszai vannak. Az alagút zárt szakaszain közparki funkciók alakíthatók ki. 

V2 – Kiserdőn át, kéregalagútban

Ebben a műszaki változatban a tervezett út a Kiserdő szélén, egy, az első változathoz képest mélyebben, hosszabb szakaszon zárt alagútban vezet. Az alagút tetején közparki funkciók alakíthatók ki.

 V3 – Határ út alatt

Ebben a műszaki változatban a tervezett út a Kiserdőt elkerülve, a mai Határ út alatt, alagútban vezet, a mai Határ út forgalomcsillapított, célforgalmat kiszolgáló úttá alakul.

V4 – Határ úton, felszínen

Ebben a műszaki változatban a tervezett út a Határ úton, a felszínen kap helyet. A házak előtt széles sáv alakítható ki gyalogos és kerékpáros, valamint célforgalom számára, az út mellett zajvédő fal építendő.

V5 – Rendezőpályaudvar felett

Ebben a műszaki változatban az út a Ferencvárosi rendezőpályaudvart felüljárón, hídon keresztezi, majd ezt követően éri el az Ecseri úton keresztül az Üllői utat. 

V6 – Rendezőpályaudvar alatt

Ebben a műszaki változatban az út a Ferencvárosi rendezőpályaudvart alagútban vezetve keresztezi, majd ezt követően éri el az Ecseri úton keresztül az Üllői utat. 

Amennyiben nem sikerül döntést hozni

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának határozata alapján arról, hogy a 6 nyomvonalváltozat közül melyik épüljön meg, 2020. december 31-ig kell döntést hozni. 

Amennyiben a Tanács eddig a határidőig nem tud az egyik változat mellett állást foglalni, úgy a II. szakasz nem épül meg, azaz az úthálózat kiépített végpontja az Illatos út-Gubacsi úti csomópont lesz. Ebben az esetben is lehet azonban forgalmi, zaj- és rezgéshatásokkal számolni a környező lakóterületeken.