Miért fontos ez Budapestnek?

Miért fontos ez a körút Budapestnek?

Az Új Duna-híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. A kerületek között jelentősen csökkenő utazási idő lehetővé teszi, hogy az érintett településrészek lakói számára valós alternatíva legyen a másik kerületben dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni.

Az Új Duna-híd a jövőben ugyanakkor nemcsak összekötő, hanem egyfajta kapuszerep funkciót is betölt majd a tervek szerint. Azáltal ugyanis, hogy egy új átkelőhely jön létre, a Duna keresztezéséhez immáron nem kell a belvárosi hidakat igénybe venni. Pusztán a híd megépítése, és a létrejövő új közlekedési kapcsolat azzal jár, hogy a belvárosi forgalom ~35.000-40.000 járművel csökkenhet naponta. Ha ezek mellett olyan, a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozó kiegészítő intézkedések is történnek, amelyek a belváros forgalomcsillapítására irányulnak, akkor ez a szám még tovább, akár több, mint 50.000 járműre is emelkedhet naponta.

Ennek az az oka, hogy az Egér úton és az Andor utcán Budapestre érkező autók a jövőben elkerülhetik a Rákóczi hidat, és az új hídon haladhatnak. Azáltal, hogy a Rákóczi híd délről érkező forgalma csökken, a Rákóczi híd a jövőben a Petőfi híd és az Erzsébet híd forgalmának átvételében is nagyobb szerepet tölthet be.

A fentiek együttesen jelentős életminőség javulást eredményezhetnek a Nagykörúton belüli városrészek lakói számára is.

A dél-budapesti területek számára is pozitív változásokat hoz a híd megépítése, hisz az egyes városrészek közötti eljutás útvonala és ideje drasztikusan lerövidül, ezáltal a károsanyag-kibocsátás jelentősen csökken.

És ha már fenntartható közlekedés: a híd teljes úthálózatának tervezése során kiemelt szempont, hogy a közösségi közlekedést az autós forgalommal egyenrangúként kezelő, biztonságos gyalogos és kerékpáros infrastruktúrával rendelkező úthálózat alakuljon ki, Budapest új, városias környezetű körútja szülessen meg.

Az úthálózat első szakaszáról és Budapest új hídjáról több információt olvashat a www.ujdunahid.hu oldalon.

Új Duna-híd

Amennyiben kíváncsi az új budapesti Duna-híd úthálózatának már eldöntött, budai, csepeli nyomvonalára és pesti érkezési pontjaira, kérjük, látogasson el az ujdunahid.hu-ra.